Beschrijving

Een zwaluwstaartvloer of lewisplaatvloer is een systeemvloer. Stalen platen met een zwaluwstaartprofiel vormen de bekisting van een betonvloer. De speciale vorm van het plaatprofiel geeft de platen een grote stijfheid. Het vormt het wapeningssysteem voor het beton. Hierdoor hoeft in het beton geen wapeningsnet te worden aangebracht.

Be- en verwerkbaarheid

De stalen platen worden bevestigd aan de houten balklaag of draagstructuur boven de fundering. De platen overlappen en worden aan elkaar bevestigd om een gesloten geheel te creëren. Vervolgens wordt de houten randbekisting gemaakt en wordt het beton gestort.

Geluidsisolatie kan worden aangebracht in de vloeren door tussen de platen en de houten balken stroken steenwol of andere geluidsisolerende oplegstroken te plaatsen. Warmte-isolatie kan worden aangebracht door de balkenlaag af te timmeren met plaathout en in de spouw isolatiedekens te verwerken.

Toepassing

De zwaluwstaartvloer is uitermate geschikt als afdekvloer op een houten balklaag. Het is geen dragende vloer. Het is mogelijk om in dit vloersysteem isolatie aan te brengen. Dit komt dan onder de lewisplaten tussen de houten balken.

Het grote voordeel van een zwaluwstaartvloer is dat het relatief dun is. De stalen platen en het beton zijn zo’n 6 centimeter dik. KVG Houtbouw past de zwaluwstaart vloer als badkamervloer.

Voordelen zwaluwstaartvloer

Hoge toelaatbare belasting
Geringe vloerdikte
Geluidsisolerend

Nadelen zwaluwstaartvloer

Kan alleen gebruikt worden als er een houten balkenlaag is
Geen dragende vloer

Vergelijkbare onderwerpen