Beschrijving

Golfplaten zijn platen die worden toegepast als dakbedekking. De golvende structuur van de platen maakt de platen sterk. Materialen die worden gebruikt voor golfplaten zijn: vezelcement, bitumen, kunststof, verzinkt staal, voorgelakt staal of aluminium. Vroeger werden veel golfplaten gemaakt van asbest. De asbestvezels maken de platen slijtvast, stevig en waterafstotend. Gelukkig is dit materiaal verboden nadat bekend werd dat de vezels zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bij een dakhelling van meer dan 7 graden kunnen golfplaten worden toegepast. Golfplaten zijn heel sterk in de lengterichting van de golven, maar hebben minder sterkte in de breedterichting. Een stevige balkenlaag onder de golfplaten vangt dit sterkteverschil overigens keurig op. Veel kunststof (PVC, PET of polyester) golfplaten zijn transparant. Natuurlijk daglicht komt zo het bouwwerk binnen.

Be- en verwerkbaarheid

Golfplaten zijn gemakkelijk te verwerken op het dakbeschot. De golfplaten worden met schroeven in de dakbalken bevestigd. Om de schroefverbinding waterdicht te maken wordt een afsluitdop gebruikt. Op de nok van het bouwwerk moet tevens een speciaal nokstuk worden bevestigd. voor de overgang tussen de twee dakhellingen. Ook dit is strak waterdicht af te werken, zodat lekkage niet voorkomt.

Voor een goede afwatering moeten de platen elkaar overlappen en moet het dak enkele tientallen centimeters overstek hebben.

Toepassing

Golfplaten zijn zeer praktisch bij houten bergingen, fietsenstallingen, carports, dierenverblijven en daarnaast overkappingen. De platen zijn verkrijgbaar in allerlei materialen en kleuren. Kortom, voor iedere wens is een oplossing!

De prijs-kwaliteitsverhouding van golfplaten is erg goed. Voor een lage prijs wordt een eenvoudige, waterdichte dakbedekking gerealiseerd. KVG Houtbouw past golfplaten voornamelijk toe bij houten dierenverblijven. Met name de transparante golfplaten waar daglicht doorheen komt zijn geschikt.

Voordelen golfplaten

Goedkoop
Veel soorten en maten
Eenvoudige verwerking

Nadelen golfplaten

Gebruikte materialen zijn vaak milieubelastend

Vergelijkbare onderwerpen