Beschrijving

Dakleien zijn een exclusieve dakbedekking bestaande uit overlappende elementen. Een lei is een dunne plak gesteente of kunststof. Er bestaan natuurleien, kunstleien en bitumenleien. Bitumenleien zijn dakshingles en worden in een andere pagina behandeld. Natuurleien en kunstleien zijn een strakke esthetische dakbedekking.

Natuurleien zijn gemaakt van leisteen. Leisteen is enigszins vettig en laat geen water door. Daarnaast zijn natuurleien onderhoudsvrij. Dit maakt het ideaal als exclusieve dakbedekking. Het zachte gesteente is onbrandbaar, duurzaam en bestand tegen alle weersinvloeden. Natuurleien worden handmatig op maat gesneden en gemonteerd aan haakjes. Deze ambachtelijke leistenen zijn de duurste en meest exclusieve vorm van dakleien. Natuurleien gaan tot 100 jaar mee.

Kunstleien worden fabrieksmatig gemaakt. De leien zijn opgebouwd uit minerale vezels en cement. Er is ruime keuze uit vele kleuren voor de kunstleien. Kunstleien zijn goedkoper dan natuurleien, maar het ambachtelijke karakter van natuurleien wordt gemist. Kunstleien hebben een levensduur van 25 – 30 jaar.

Be- en verwerkbaarheid

Dakleien kunnen in veel verschillende patronen gemonteerd worden. De bekendste patronen zijn in de afbeelding weergegeven. Van nummer 1 tot 4 zijn de verschillende patronen: dubbele dekking (Maasdak), enkelvoudige horizontale dekking, enkelvoudige dekking met ruitleien en het halfsteensverband.

De montage van dakleien vereist vakwerk. Een specialist gaat zorgvuldig te werk om de leien aan leihaken te bevestigen. Er wordt extra aandacht besteed aan de waterdichtheid van het dak. Bij de randen van dakvlakken worden de leien op maat gesneden en gemonteerd.

Toepassing

Al eeuwenlang zijn leien een gewilde dakbedekking. Exclusieve schuurwoningen en vrijstaande huizen zijn ultiem geschikt voor een leiendak. Zowel natuurleien als kunstleien hebben een strak en chic uiterlijk, vergen weinig onderhoud en zijn stormvast.

KVG Houtbouw past bij exclusieve schuurwoningen, huizen en tuinhuizen dakleien toe. De gewilde dakbedekking is voor iedere woning uniek. Natuurleien worden namelijk geproduceerd uit steengroeves in verschillende delen van de wereld. Dit geeft een rijk aanbod in kleuren. Voor iedere (schuur)woning is een passende lei te vinden met een natuurlijke uitstraling.

Voordelen dakleien

Weinig tot geen onderhoud
Natuurleien hebben een levensduur van 100 jaar
Volledig stormvast

Nadelen dakleien

Duur
Alleen toepasbaar bij hellende daken

Vergelijkbare onderwerpen