Beschrijving

Met het oog op duurzaam bouwen is isolatie noodzakelijk. Bij huizen en schuurwoningen is er een relatief groot warmteverlies door het dak. Dakisolatie bij houtskeletbouw huizen en schuurwoningen is dus belangrijk. Er zijn twee manieren waarop een dak geïsoleerd kan worden, namelijk langs binnen en langs buiten.

Dakisolatie langs binnen betekent dat het dak van binnenuit wordt geïsoleerd. Voor zowel platte als hellende daken kan dit worden toegepast. Bij sporenkappen kan een minerale wol als glas- of steenwol tussen de sporen worden geplaatst. De sporen bieden steun voor de isolatiedekens en er is geen lattenwerk onder de sporen nodig om de dekens te dragen. Voor gordingkappen moet vaak wel een lattenwerk worden gemaakt. De onderlinge afstand van de gordingen is te groot om steun te bieden aan de woldekens. Het lattenwerk wordt aan de onderkant van de gordingen bevestigd.

Bij dakisolatie langs buiten komt het dak in zijn geheel wat hoger te liggen. Het isolatiemateriaal wordt namelijk tussen de dakconstructie (dakbalken en dakbeschot) en de dakbedekking geplaatst. Dit is overzichtelijk weergegeven in de afbeelding. Tussen het dakbeschot en de isolatie moet dampdoorlatende folie worden geplaatst. Dit is ter voorkoming van condens. Het voordeel van langs buiten isoleren is dat de het dak zich aan de warme zijde van de isolatie bevindt. Dit levert de grootste isolatiewaarde op. Daarnaast is condensvorming minder dan isoleren van binnenuit. Voor zowel platte als schuine daken kan isolatie langs buiten worden toegepast.

Be- en verwerkbaarheid

Bij het isoleren van een dak zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Voorkom waterdamp in de dakconstructie. Aan de warme zijde van de isolatie moet een dampremmende laag worden geplaatst. Aan de koude zijde komt een dampdoorlatende folie of spinvliesfolie. Het vocht wordt zo goed naar buiten getransporteerd.
  • Een goede ventilatie is belangrijk. Dit voorkomt vocht in huis en geeft een beter wooncomfort.
  • Controleer op kieren. Bij de aansluitingen van het dak op de gevels, de nok en rondom dakramen of dakkapellen kunnen kieren ontstaan. Dit geeft tocht. Als er kieren zitten moeten deze worden afgedicht.

Toepassing

Dakisolatie is nodig als het houtskeletbouw huis of schuurwoning bewoond gaat worden. Houtskeletbouw is heel geschikt voor isoleren langs binnen. Tussen de houten dakbalken worden glaswoldekens geplaatst. Aan de binnenzijde van de isolatie komt een dampwerende folie en aan de buitenzijde een dampdoorlatende folie. Condensvorming in het dak kan zo naar buiten ventileren.

Aan de binnenzijde komen over de dampwerende folie afwerkingsplaten. Aan de buitenzijde wordt de dakbedekking geplaatst. Bij dakpannen worden panlatten en daktengels toegepast. Dit vormt een raamwerk waar de dakpannen achter haken. Ook geeft het goede ventilatie zodat condens naar buiten kan ventileren.

KVG Houtbouw heeft een prefab bouwmethode. Dit betekent onder andere dat dakelementen in de houtzagerij worden geprefabriceerd. Deze elementen bestaan uit een dragende dakconstructie met isolatie, folies en daktengels. Op locatie worden de dakelementen met een hijskraan op de juiste plek gebracht en gemonteerd. Deze bouwmethode is erg nauwkeurig en er kan op locatie snel worden gewerkt.

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen dakisolatie

Door dakisolatie toe te passen worden stookkosten bespaard
Goede dakisolatie weert hitte in de zomer in uw schuurwoning of huis

Nadelen dakisolatie

Duur

Vergelijkbare onderwerpen