Beschrijving

Een cementdekvloer is een laag van 4 centimeter zandcement dat wordt aangebracht op een draagvloer. Het doel van de cementdekvloer is om de ondervloer te egaliseren, het gewenste peil te realiseren of de drager te zijn van de vloerafwerking. De toepassing van cementdekvloeren is in houten schuren, huizen, schuurwoningen en poolhouses.

De cementdekvloer bestaat in vier verschillende soorten: hechtend, niet-hechtend, zwevend en uitgevoerd met vloerverwarming. In de onderstaande lijst worden de verschillende vloeren toegelicht.

  1. Hechtende cementdekvloeren worden direct aangebracht op de draagvloer. Hierbij wordt het zandcement mortel uitgegoten over de draagvloer en geëgaliseerd.
  2. Niet hechtende cementdekvloeren worden losgehouden van de draagvloer. Een scheidingslaag wordt eerst aangebracht, waarna de cementdekvloer wordt gestort en eventueel gewapend.
  3. Een zwevende cementdekvloer wordt eerst voorzien van een isolatielaag en een scheidingslaag. Daarna wordt de dekvloer met eventueel een wapeningsnet aangebracht. Dit type is in de afbeelding weergegeven.
  4. Een cementdekvloer met vloerverwarming lijkt op een zwevende cementdekvloer. Echter hierbij wordt membraan warmte-isolatie toegepast. De verwarmingsleidingen worden aangebracht voordat de vloer wordt gestort.

Be- en verwerkbaarheid

De ondergrond (vaak een betonvloer) wordt schoongemaakt. Daarna wordt deze behandeld met een vloerprimer die geschikt is voor zandcementmortel. Hierdoor hecht de cementdekvloer goed.

Vervolgens wordt de mortel aangemaakt en uitgegoten over de vloer. De mortel wordt geëgaliseerd en qua dikte gecontroleerd. Ook wordt de vloer afgedekt, zodat het niet te snel uitdroogt.

Toepassing

In de houtskeletbouw wordt veel gebruik gemaakt van een cementdekvloer. Sterker nog, het is vaak zelfs een onmisbaar onderdeel van de vloer. Bovenop deze vloer kan de gewenste vloerbedekking aangebracht worden. Tegels, tapijt, zeil of hout is allemaal mogelijk.

KVG Houtbouw past de cementdekvloer toe voor de groothuisbouw, de houten schuren en schuurwoningen.

Voordelen cementdekvloer

Kan vloerverwarming in aangelegd worden

Nadelen cementdekvloer

Alleen op betonnen ondergronden toepasbaar

Vergelijkbare onderwerpen