Beschrijving

Het doel van zonnepanelen is om ‘gratis’ stroom op te wekken. Zonne-energie wordt omgezet in elektrische energie en aan het net gegeven. De opgewekte energie wordt vervolgens gebruikt om aan de energiebehoefte van het huishouden te voldoen. De overige benodigde energie wordt van het elektriciteitsnet onttrokken.

Als de zonnecellen meer energie leveren dan het huis nodig heeft, wordt energie teruggegeven aan het net. De teller loopt terug en de verbruiker krijgt hiervoor een vergoeding. Kortom, zonnepanelen zijn een waardevolle investering. In ongeveer 7 jaar tijd zijn de aanschaf- en installatiekosten eruit.

Naast de financiële voordelen van zonnepanelen heeft het een belangrijk milieuvoordeel. Door het energieverbruik van het huishouden terug te dringen wordt minder steenkool of gas gestookt. Dit betekent minder CO2 in de atmosfeer en dus een beter klimaat.

Be- en verwerkbaarheid

Zonnepanelen hebben meestal een lengte van 1,60 meter en een breedte van 1 meter. Op een sterke aluminium onderconstructie worden de panelen op het dak bevestigd. Deze onderconstructie bestaat voor een schuin dak uit dakhaken, rails en klemmen. Voor platte daken worden driehoekconstructies gemonteerd om de panelen onder een ideale hoek van 35 graden te zetten. Zo wordt de meeste energie opgewekt.

Kabels verbinden de zonnepanelen en vervoeren de stroom naar de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom op het net kan worden aangesloten. Uw groene zonne-energie is nu geschikt voor huishoudelijke apparatuur.

Toepassing

Op zowel platte als schuine daken kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Voor een schuin dak wordt het beste rendement behaald als het dak op het zuiden staat. Er wordt dan de meeste zonne-energie opgewekt. De Nederlandse overheid subsidieert de plaatsing van zonnepanelen. Particulieren kunnen van de Belastingdienst BTW terugvragen.

Tegenwoordig zijn er dakpan zonnepanelen op de markt. Normale zonnepanelen staan niet altijd fraai. De dakpan zonnepanelen zijn vlakke dakpannen met een dun ingebouwd zonnepaneel. Van buitenaf valt het niet op en ondertussen wordt er groene stroom opgewekt! De aanschafkosten liggen wel hoger dan van traditionele zonnepanelen.

Met het oog op passief (energieneutraal) bouwen zijn zonnepanelen een uitkomst. KVG Houtbouw past zonnepanelen daardoor toe op daken van huizen, schuurwoningen en schuren. Andere methoden waar KVG Houtbouw energieneutrale woningen mee verwezenlijkt zijn: duurzame isolatie in wanden, vloeren en daken, de installatie van een warmtepomp en de toepassing van dubbel (HR++) of driedubbel (HR+++) glas.

Voordelen zonnepanelen

Verdient zich in 7 jaar terug
Goed voor het milieu
Gesubsidieerd

Nadelen zonnepanelen

Hoge aanschafkosten

Vergelijkbare onderwerpen