Beschrijving

Riet is al eeuwenlang een sfeervolle en kwalitatief goede dakbedekking. Bij steile daken van 45 graden of meer is het toepasbaar. Rieten dakbedekking heeft veel voordelen. Het is lichter dan dakpannen, waardoor de dakconstructie minder wordt belast. Daarnaast is riet een goede warmte-isolator. In de winter wordt de warmte vastgehouden en in de zomer houdt het de warmte buiten.

De levensduur van rieten dakbedekking is afhankelijk van de steilte van de dakhelling. Een steilere dakhelling betekent een langere levensduur. Bij 45 graden gaat riet 20-30 jaar mee en met een dakhelling van 55 graden zeker 35 jaar. Dit komt omdat regenwater bij een steilere dakhelling sneller wordt afgevoerd. Het riet neemt regenwater op in de holle stengels en laat dit langzaam naar beneden afwateren. Het voordeel van de langzame afwatering is dat er geen hemelwaterafvoer nodig is. Het regenwater druppelt naar beneden en met een grindstrook rondom het huis is de afwatering voldoende.

Be- en verwerkbaarheid

Voor de verwerking van riet moet allereerst de ondergrond geschikt zijn. De dakconstructie, bestaande uit een gordingenkap of een schorenkap moet dragend zijn. Op de dakconstructie worden vervolgens horizontale rietlatten bevestigd, met een onderlinge afstand van 28 cm. Tenslotte wordt het riet geplaatst op de rietlatten. Op de nok van een rieten dak worden tevens keramische nokvorsten geplaatst.

Toepassing

Rieten dakbedekking is toepasbaar voor ieder dak, mits de dakhelling minimaal 45 graden is. Riet is een natuurproduct en draagt tevens bij aan een beter milieu. Daarnaast is het een sfeervolle toevoeging voor houtbouw. In de afbeelding is een prachtige houten carport te zien met een rieten dak. Een natuurlijke nostalgische vergrijzing treedt na verloop van tijd op in zowel het riet als het hout.

De combinatie van hout en riet geeft een authentieke natuurlijke sfeer. KVG Houtbouw past rieten dakbedekking dan ook vaak toe op huizen, schuurwoningen, carports en overkappingen. Het rustieke karakter van rieten dakbedekking wordt met geen andere dakbedekking bereikt. Kortom, rieten dakbedekking is puur natuur!

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen rieten dakbedekking

Riet is duurzaam
Sfeervolle dakbedekking
Langzame afwatering

Nadelen rieten dakbedekking

Dakhelling moet minimaal 45 graden zijn

Vergelijkbare onderwerpen