Beschrijving

Een houten verdiepingsvloer is de dragende constructie van een verdieping. In grote lijnen zijn er drie verschillende houten verdiepingsvloeren. In de afbeelding zijn deze zichtbaar.

  1. Een houten verdiepingsvloer met massieve draagbalken is links bovenin de afbeelding te zien. Dit type vloer kan voor overspanningen tot 6 meter worden toegepast.
  2. Rechts bovenin de afbeelding is een CLT-vloer zichtbaar. CLT staat voor Cross Laminated Timber en bestaat uit kruislings verlijmde houtlagen. Deze relatief nieuwe techniek heeft als voordeel dat de vloer redelijk dun is en dus weinig ruimte in beslag neemt. Het nadeel is dat de vloeren duur zijn en een slechte geluidsisolatie hebben.
  3. Voor grote overspanningen worden houten verdiepingsvloeren uitgevoerd met zogenaamde Finnjoist liggers. Dit zijn houten I-liggers bestaande uit een lijf in het midden en flenzen aan de boven- en onderzijde. De profielen zijn beschikbaar in een maximale hoogte van 500 mm. De innovatieve Finnjoist profielen zijn zeer stijf en hebben dus weinig doorbuiging. Ook zijn ze tot 40% lichter dan balkhout. Onderin de afbeelding is dit vloertype te zien. Deze sterke verdiepingsvloer wordt toegepast voor overspanningen van 6 – 14 meter.

De bovenzijde van een houten verdiepingsvloer wordt betimmerd met OSB-platen of planken. OSB-platen zijn sterke houten platen van verlijmde houtschilfers. In het geval van een kanaalplaat is de boven- en onderzijde van de balkenlaag betimmerd met OSB-platen of planken. De term kanaalplaat komt van het principe dat er ruimte zit tussen de platen en liggers. Dit zijn de kanalen. Hier kan isolatie en kabel- en leidingwerk in worden verwerkt.

Be- en verwerkbaarheid

Houten verdiepingsvloeren zijn heel geschikt voor prefab bouwen. In de houtzagerij wordt de vloer in elementen opgebouwd. De balkenlaag met beplating en eventuele isolatie wordt zo geproduceerd op een snelle en efficiënte manier. Daarnaast kan veel nauwkeuriger gewerkt worden dan op locatie. De geprefabriceerde elementen worden getransporteerd naar de bouwlocatie en met behulp van een kraan vindt de montage plaats. Dit proces duurt slechts enkele uren.

KVG Houtbouw prefabriceert wanden, daken en vloeren. Op locatie vindt alleen montage en afwerking plaats. Leidingwerk, installaties, verlichting, gipsbeplating en/of stucwerk kan niet geprefabriceerd worden. Dit gebeurt op locatie.

Toepassing

In houtskeletbouw worden verdiepingsvloeren vaak in hout uitgevoerd. Het type verdiepingsvloer en de afmetingen is afhankelijk van de belasting en de overspanning. Als de vloer een goede warmte-isolatie moet hebben moet een kanaalplaat met isolatie worden toegepast. Een estrich dekvloer op de verdiepingsvloer zorgt voor perfecte geluidsisolatie.

KVG Houtbouw doet geen concessies op kwaliteit. Er wordt berekend wat de maximale belasting van de vloer is. De geschikte balken voor deze belasting worden bepaald. Hierbij wordt de balkafmeting altijd naar boven afgerond. De kwaliteit van het bouwwerk en de veiligheid van bewoners staat voorop.

Voordelen houten verdiepingsvloer

Voor iedere overspanning en belasting een juiste vloer
Overspanningen tot 14 meter
Isolatie, kabels en leidingen kunnen verwerkt worden in de vloer

Nadelen houten verdiepingsvloer

Neemt bij grote overspanningen veel ruimte in beslag in de hoogte

Vergelijkbare onderwerpen