Beschrijving

Hemelwaterafvoer bestaat hoofdzakelijk uit regenpijpen en dakgoten naar het riool. De neerslag van het dak moet worden afgevoerd. Het water stroomt van het dak in de dakgoot en via een regenpijp richting een regenput of het riool. Tegenwoordig wordt hemelwaterafvoer steeds minder vaak gekoppeld aan de hoofdriolering. Dit voorkomt overstorten van het riool bij zware regenval. Het regenwater wordt steeds vaker rechtstreeks in het oppervlaktewater afgevoerd. Het levert indirect een bijdrage aan het voorkomen van verdroging van de bodem.

Er zijn verschillende materialen waar hemelwaterafvoer van wordt gemaakt, namelijk PVC, zink of koper. PVC (polyvinylchloride) is een kunststof. De prijs-kwaliteitsverhouding van PVC is goed. Het is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Zink is een buigzaam metaal. De montage van zinken dakgoten gebeurt door solderen of met waterdichte koppelstukken. Zink is een functioneel en onderhoudsvrij metaal. Koper is een rood glanzend metaal en wordt gebruikt als exclusieve hemelwaterafvoer. In de loop der jaren krijgt koper een nostalgische groene oxide laag. Koperen hemelwaterafvoer gaat minimaal 80 jaar mee. Voor PVC en zink geldt een levensduur van enkele tientallen jaren.

Be- en verwerkbaarheid

PVC, zinken en koperen hemelwaterafvoer is eenvoudig te bewerken. De montage van regenpijpen is niet moeilijk. Er is veel bevestigingsmateriaal op de markt om hemelwaterafvoer te monteren. Voor de bevestiging van regenpijpen zijn er beugels om de buizen te verankeren in de muur. Dakgoten worden met ophangmateriaal aan het dak bevestigd.

Om verschillende buis- of gootsegmenten met elkaar te verbinden zijn er tussenstukken. Bochtstukken, verloopstukken en verbindingsstukken zijn de voornaamste elementen. In de afbeelding is een aantal PVC-tussenstukken zichtbaar.

Toepassing

Bij de meeste daken is hemelwaterafvoer noodzakelijk. Een rieten dak is hierop een uitzondering. Het riet neemt water op in de stengels en laat dit vocht langzaam naar beneden wegstromen. Alle andere dakbedekking heeft wel hemelwaterafvoer nodig.

Van dakgoten bestaan er twee modellen. Een bakgoot en een mastgoot. Een bakgoot is rechthoekig en een mastgoot is rond. Bij een bakgoot is het mogelijk om deze af te timmeren. Er worden dan houten gootlijsten om de bakgoot gemonteerd. De dakgoot is dan voor het zicht verborgen. Vaak hebben de gootlijsten een mooi profiel wat een mooie decoratieve toevoeging is aan het dak.

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen hemelwaterafvoer (HWA)

Kan strak worden afgetimmerd
Eenvoudig te bewerken
PVC, zink en koper zijn recyclebaar

Nadelen hemelwaterafvoer (HWA)

Geen

Vergelijkbare onderwerpen