Beschrijving

Een groendak of begroeid dak is een vlak of schuin dak met vetkruid (sedum) op de dakbedekking. Sedum slaat regenwater op in de bladeren en geeft dit bij warmer weer af. De planten kunnen tegen langdurige droogte of vorst. Daarnaast vergt sedum redelijk weinig onderhoud. De voordelen van een groendak zijn groot. Zowel het wooncomfort als het milieu verbetert. Redenen hiervoor zijn:

  1. Het groendak heeft een koelende functie. De binnentemperatuur blijft bij warm weer behaaglijk koel. Een andere reden waarom het wooncomfort verbeterd is de geluiddempende werking van een groendak.
  2. Sedum filtert giftige stoffen, CO2 en fijnstof uit de atmosfeer. Ook zware metalen worden opgenomen. De luchtkwaliteit rondom het huis verbetert. Een ander positief milieuaspect van een groendak is dat het riool minder wordt belast bij intensieve regen. De begroeiing neemt namelijk water op en laat dit langzaam wegstromen.

De kosten van een groendak zijn relatief hoog. Het voordeel van een groendak daarentegen is dat de dakbedekking beschermd is en tot 2 keer langer meegaat. Daarnaast is een groendak waardeverhogend voor de woning.

Be- en verwerkbaarheid

Vaak wordt een groendak op EPDM-dakbedekking aangebracht. EPDM is een synthetisch rubberen folie waar de wortels van het sedum niet doorheen komen. Op het waterdichte EPDM wordt eerst een laag substraat (grond) aangebracht. Daarop worden de vegetatiematten uitgerold en op maat geknipt. De dakranden worden van een laag grind voorzien. Dit is goed voor de afwatering.

In de eerste weken na plaatsing van het groendak moet de vegetatie bewaterd worden. Als het regent hoeft u niets te doen, maar bij droog weer moet het met een tuinslang bewaterd worden. De wortels van het sedum hechten dan aan de ondergrond.

Slechts tweemaal per jaar moet een groendak onderhouden worden. Het onkruid moet verwijderd worden en de hemelwaterafvoer moet worden schoongemaakt. Een speciaal samengestelde meststof moet 1 keer per jaar worden uitgestrooid over het sedum.

Toepassing

Zowel platte als hellende daken zijn geschikt voor een groendak. De dakconstructie moet berekend zijn op het extra gewicht van een groendak. Bij bestaande constructies moet dit worden gecontroleerd. Bij een nieuw bouwwerk moet dit worden meegenomen in de constructieve berekening.

KVG Houtbouw past groendaken toe. Sedum is goed voor het milieu en het wooncomfort. Daarnaast gaat dakbedekking aanzienlijk langer mee. Kortom, een groendak is een aantrekkelijke optie voor duurzaam bouwen!

Voordelen groendak

Verbeterd wooncomfort
Goed voor het milieu
Verlengt de levensduur van dakbedekking

Nadelen groendak

Vergt tweemaal per jaar onderhoud
Redelijk duur

Vergelijkbare onderwerpen