Beschrijving

Een gordingkap is een dakconstructie bestaande uit houten draagbalken (gordingen) in de lengterichting van het dak. Deze grote zware balken dragen af op de draagmuren. In de draagmuren zitten inkepingen waar de gordingen in passen. Een sporenkap bestaat uit houten draagbalken (sporen) die van de nok naar de goot lopen. Aan de onderkant zijn de sporen bevestigd aan de muurplaat.

Een muur is heel geschikt om verticale krachten op te vangen. Horizontale krachten dienen bij voorkeur door een andere constructie te worden opgevangen. Bij een sporenkap ontstaan er horizontale krachten op de muur. Deze worden opgevangen door een verdiepingsvloer of een trekspant. Een trekspant is een horizontale houten balk tussen de twee sporen.

Be- en verwerkbaarheid

Een kapconstructie wordt bij voorkeur geprefabriceerd. In de houtzagerij wordt het dak in verschillende elementen geproduceerd. Op locatie worden deze elementen met een kraan naar het dak gehesen en gemonteerd. Prefab bouwen is snel, nauwkeurig en veilig.

In gordingkappen en sporenkappen is isolatie eenvoudig te verwerken. Bij sporenkappen is het handig om langs binnen te isoleren, terwijl bij gordingkappen langs buiten isoleren de voorkeur geniet. In de praktijk betekent dit dat bij een sporenkap minerale woldekens of PIR-platen tussen de sporen worden verwerkt. Bij een gordingkap worden innovatieve sandwichpanelen op de gordingen aangebracht.

Een sandwichpaneel bestaat uit een binnenplaat, een isolatiekern, een buitenplaat en tengellatten. De binnen- en buitenplaat maken de plaat sterk en de EPS (piepschuim) isolatie die tussen de platen zit geeft zowel geluids- als warmte-isolatie. Aan de randen van de platen zit randhout wat de platen verder verstijfd. De tengellatten op de buitenplaat zorgen dat een pannendak eenvoudig en snel geplaatst kan worden.

Toepassing

In de houtskeletbouw worden sporenkappen het meeste toegepast. Sporen zitten op een korte onderlinge afstand van 60 cm waardoor de dakbelasting goed wordt verdeeld over de muurplaat. Gordingen zitten op grote onderlinge afstand en dragen aanzienlijk meer gewicht. Dit geeft grote geconcentreerde belastingen op de draagmuur. De draagmuur wordt dan zwaarder uitgevoerd en kost meer.

In sommige situaties wordt toch gekozen voor een gordingkap. Voor ingewikkelde dakvormen met hoeken of dakopeningen zijn gordingkappen meer geschikt dan sporenkappen.

Voordelen gordingkap en sporenkap

Efficiënt prefab te produceren
Voor ieder dak een geschikte dakconstructie

Nadelen gordingkap en sporenkap

Geringe doorloophoogte bij een gordingkap door de grote dakdikte

Vergelijkbare onderwerpen