Beschrijving

EPDM is een synthetische rubber. Deze rubber wordt als EPDM-folie veel als dakbedekking toegepast. Het materiaal heeft veel voordelen. Het is elastisch, bestand tegen weersinvloeden en het heeft een levensduur van 50 jaar.

De onderhoudsarme EPDM-dakbedekking is volledig recyclebaar. Het geeft geen giftige stoffen af aan de natuur en de productie van EPDM vergt weinig energie. Door veel (milieu)organisaties wordt EPDM gezien als de dakbedekking van de toekomst.

Be- en verwerkbaarheid

Met EPDM kan gemakkelijk op maat worden gewerkt. De rubberfolie wordt van tevoren op maat gesneden en hoeft op locatie alleen verwerkt te worden. De EPDM-folie wordt verlijmd met het dakbeschot. Ook als een stuk EPDM-folie met een aanliggend stuk folie wordt verlijmd wordt een waterdichte verbinding gecreëerd. Bij het lijmen van EPDM smelten de stukken namelijk samen.

Hemelwaterafvoer is goed te combineren met EPDM-dakbedekking. Een dakdoorvoer wordt gemaakt waar een regenpijp doorheen komt. Aan de bovenzijde van deze pijp zit een stuk EPDM-rubberfolie. Deze folie wordt verlijmd met de rest van het dakbeschot. Het voordeel van deze dakbedekking is dat het een gesloten geheel vormt. Regenwater krijgt geen schijn van kans om door te lekken.

Toepassing

EPDM-dakbedekking wordt vooral toegepast op platte daken. Langs de dakranden wordt de dakbedekking afgewerkt met aluminium daktrimmen of een zinken kraal. Voor de afwatering moet ook een plat dak een paar graden afschot hebben. Het water blijft anders op het dak staan.

Ideaal is de combinatie van EPDM-dakbedekking en een begroeid dak. Een begroeid dak bestaat vaak uit vetkruid (sedum). De wortels van het sedum komen niet door de EPDM heen en het EPDM is volledig waterdicht. Daarnaast wordt de rubberfolie extra beschermd tegen weersinvloeden. Regen, hagel en wind hebben minder invloed en de levensduur wordt met 10 – 20 jaar verlengd.

KVG Houtbouw past EPDM-dakbedekking toe op platte daken van houten buitenverblijven, carports en overkappingen. De goede prijs-kwaliteitsverhouding en de lange levensduur maken het geschikt.

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen EPDM-dakbedekking

Ecologisch verantwoorde dakbedekking
Levensduur tot 50 jaar
Eenvoudig aan te brengen

Nadelen EPDM-dakbedekking

Geen

Vergelijkbare onderwerpen