Beschrijving

Dakshingles of bitumenleien zijn net als dakleer gemaakt van bitumen en teer. Shingles zijn losse elementen die overlappend worden aangebracht op het dak. Wereldwijd zijn dakshingels na keramische dakpannen de meest toegepaste dakbedekking.

Dakshingles zijn tevens met een gewicht van slechts 9,6 kg/m2 een lichte vorm van dakbedekking. Dit scheelt aanzienlijk in de belasting van de dakconstructie. De dakconstructie kan dan ook lichter worden uitgevoerd. Dit scheelt in de kosten.

Be- en verwerkbaarheid

Shingles moeten op een egale dragende ondergrond worden gelegd. Eerst moet de ondergrond, het dakbeschot, schoon worden gemaakt. Van onder naar boven worden de shingles gelegd. De nok wordt met gebogen shingles bekleed. Bevestiging van dakshingles vindt plaats met asfaltnagels.

De onderzijde van dakshingles is voorzien van kleefstrips. Als de aangebrachte shingles opwarmen onder invloed van zonlicht, worden de dakshingles door deze kleefstrips automatisch met elkaar verlijmd. Er vormt zich één waterdicht geheel. Als shingles in de winter worden aangebracht moeten ze met bitumen-koud-lijm worden verlijmd.

Toepassing

Dakshingles zijn in veel kleuren en vormen verkrijgbaar. De klant of ontwerper heeft hiermee alle vrijheid om de mooiste shingle uit te kiezen. Voor veel houten tuinhuizen worden dakshingles toegepast.

KVG Houtbouw past dakshingles toe op daken van houten buitenverblijven. In de afbeelding is een prachtige kap te zien van een hooischuur met dakshingles.

Voordelen dakshingles

Licht gewicht dakbedekking
Gemakkelijk te monteren
Zelf verlijmend door kleefstrips

Nadelen dakshingles

Niet geschikt voor dakhellingen minder dan 15 graden

Vergelijkbare onderwerpen