Beschrijving

Dakpannen worden veel toegepast als dakbedekking. Het is geschikt voor hellende of bijna verticale daken. Bij bijna verticale daken is er een goede verankering van de pannen nodig. Dakpannen vormen een aaneengesloten geheel, omdat ze elkaar overlappen. Kop- en zijsluitingen vormen een waterdichte en windvaste dakbedekking.

Om een pannendak tot een sluitend geheel te maken zijn er hulpstukken. Nokvorsten dekken de nok van het dak af. Deze halfronde pannen overlappen de dakpannen die uitkomen in de nok. Aan het begin en het einde van het dak worden begin- en eindnokvorsten gebruikt. Deze overlappen de gevelpannen. Gevelpannen zijn gewone dakpannen die de gevel een paar centimeter overlappen. Broekstukken worden toegepast waar diverse schuine dakvlakken bij elkaar komen. Het broekstuk heeft drie richtingen, zodat de aansluitende nokvorsten perfect kunnen aansluiten.

Be- en verwerkbaarheid

Voordat dakpannen op het dak verwerkt worden moet eerst een raamwerk van houten latten worden gemaakt. Dit raamwerk bestaat uit daktengels en panlatten. Daktengels lopen over de dakhelling van de gevel naar de nok. Panlatten worden haaks op de daktengels bevestigd. Deze latten lopen horizontaal over het dak.

Dakpannen hebben aan de onderzijde een neus waarmee ze achter de panlatten haken. De latten worden op een regelmatige afstand (panmaat) geplaatst. Daktengels zitten tussen het dakbeschot en de panlatten. Het doel hiervan is om mogelijk doorslaand water af te voeren.

Toepassing

Er is voor ieder huis een geschikte dakpan te vinden! Er is ruim aanbod in vormen en materialen. Zo zijn er keramische en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en hebben een esthetisch uiterlijk. Van de keramische dakpannen zijn er zowel holle als vlakke dakpannen. De holle dakpan heeft een gebogen waterafvoerend gedeelte. De pannen zijn maatvast en toepasbaar op dakhellingen van 15 – 75 graden. Voor een modern uiterlijk worden vlakke keramische dakpannen toegepast. Een prachtige houten recreatiewoning met vlakke keramische dakpannen is te zien in de afbeelding.

Betonnen dakpannen worden gekenmerkt door de goede prijs-kwaliteitverhouding. De pannen zijn snel te leggen en ze zijn breed toepasbaar. Betonpannen hebben een golvende vorm en daarmee een goede afwatering. Voor moderne architectuur is er een prachtige vlakke betonpan. Het voordeel van betonpannen ten opzichte van keramische pannen is dat ze goedkoop zijn. Het nadeel van betonpannen is dat het esthetische uiterlijk wordt gemist, ze minder lang meegaan en gevoelig zijn voor mosvorming.

KVG Houtbouw past vaak keramische dakpannen bij houten woningen toe. Op exclusieve vrijstaande schuurwoningen en huizen zijn altijd prachtige pannen te vinden. Met maatwerk is altijd een goede kleur en vorm voor ieder bouwwerk te vinden.

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen dakpannen

Ruim aanbod in vormen en kleuren
Geschikt voor dakhellingen van 15 - 75 graden

Nadelen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn gevoelig voor mosvorming
Keramische dakpannen zijn vrij duur

Vergelijkbare onderwerpen