Beschrijving

Dakleer is een sterke dakbedekking opgebouwd uit bitumen. In Nederland wordt het al ruim 70 jaar succesvol toegepast. Zowel platte als hellende daken worden bekleed met dit veelzijdige materiaal. De levensduur van onbeschermde bitumen dakbedekking is 25 – 30 jaar.

De toplaag van het dakleer kan worden beschermd met een ballastlaag van grind. Door UV-straling van het zonlicht veroudert de dakbedekking sneller. Grind voorkomt dat het dakleer wordt blootgesteld aan zonlicht en de dakbedekking gaat 10 jaar langer mee. Een andere vorm van bescherming is zogenaamde leislag. Dit zijn grindsteentjes die op de toplaag van dakleer zijn verwerkt. In de afbeelding is dakleer met leislag zichtbaar.

Be- en verwerkbaarheid

Het aanbrengen van dakleer is een arbeidsintensieve klus. Het stugge materiaal zit op een rol en wordt met een gasbrander verhit. Hierdoor wordt het zacht en kan de rol over het dak worden uitgerold. Het hete dakleer heeft een krachtige hechting op het dak.

Een voordeel van heet en dus flexibel dakleer is dat het goed te verwerken is in hoeken of rondom obstakels. Schoorstenen, lichtkoepels of dakranden worden probleemloos waterdicht afgewerkt met dakleer.

Toepassing

Dakleer wordt veel op vlakke daken toegepast. In Nederland is 75% van alle platte daken met dakleer bekleed. Een aanbouw, dakkapel, schuur of veranda zijn voorbeelden van bouwwerken waar dakleer ultiem geschikt is. Het voordeel van dakleer is dat het relatief goedkoop is.

Bitumen is een bijproduct van aardolie. De afkomst van dakleer is dus niet duurzaam. Toch wordt dakleer gezien als een duurzame dakbedekking. Dit komt omdat het volledig gerecycled kan worden.

KVG Houtbouw past dakleer toe. Op architecturaal vlak zijn er ruime mogelijkheden. Dakleer is beschikbaar in allerlei kleuren en kan op alle dakvormen worden toegepast. Er zijn vrijwel geen beperkingen.

Vergelijkbare onderwerpen

Voordelen dakleer

Duurzaam materiaal
Eenvoudig te verwerken
Goedkoop

Nadelen dakleer

Brandbaar

Vergelijkbare onderwerpen